Procuratieschema: wat is het en hoe zet je het op? [4-stappenplan en 9 tips]
Gaat de gemiddelde inkoopfactuur binnen jouw organisatie langs verschillende goedkeurders? Dan is het meestal handig om te werken met een procuratieschema. Maar wat is dit eigenlijk precies? En kan je dit het beste opzetten in je ERP-systeem óf met workflow-software? In deze blogpost leggen we het uit en geven we je praktische tips!
Eenmalig inrichten, keer op keer gebruiken
In een procuratieschema leg je vast wie de boeking wanneer en onder welke voorwaarden moet goedkeuren. Wil je bijvoorbeeld dat goedkeurders kijken naar het bedrag, de grootboekrekening of de kostenplaats? Dit soort voorwaarden kan je eenvoudig opnemen in een procuratieschema. Afhankelijk van de boeking bepaal je wie een factuur moet fiatteren.
In principe heb je slechts één type procuratieschema nodig voor alle inkoopfacturen. Want na een eenmalige inrichting beoordeelt het systeem alle facturen volgens dezelfde logica. Zo hoef jij als administratief medewerker niet meer over de afzonderlijke processtappen na te denken!
Stap 1: Wijs goedkeurders aan
Welke personen binnen je organisatie moeten een factuur onder ogen krijgen? Wanneer moet dat gebeuren? Welke handeling(en) dienen zij te verrichten? Werk je met grensbedragen? Zijn er budgethouders? Tijdens stap 1 teken je het goedkeuringsproces nauwkeurig uit. Breng volledig in kaart hoe jij wilt dat het verloopt!
Stap 2: Bepaal je belangrijkste waarde
Welke waarde is voor jou het meest cruciaal? Of dit nu een kostenplaats of grootboek is, je moet dit van tevoren goed vaststellen. Wanneer je een ERP-pakket nét in gebruik hebt genomen, kan het lastig zijn om dit te doen. Schakel in zo’n geval een consultant in. Deze kan je begeleiden bij het maken van goede initiële keuzes, waarna het proces automatisch verloopt.
Stap 3: Zet je procuratieschema op (in de juiste volgorde)
Is fiattering verplicht of optioneel? Als een factuur aan geen enkele voorwaarde voldoet, bij wie komt zij dan uit? In een procuratieschema vang je alle scenario’s af. Zo zet je het volledig en in de goede volgorde op.
Stap 4: Ga live!
De vierde stap is kort en krachtig: ga live met je procuratieschema en profiteer van een efficiënt, snel en soepel fiatteringsproces!
Procuratieschema inrichten: 9 praktische tips
-
Stel drempelbedragen in
Wanneer je een procuratieschema opzet, kan je ervoor kiezen om te werken met budgethouders. Daarbij geef je aan wie tot welk bedrag mag goedkeuren. Persoon A is bijvoorbeeld gemachtigd om facturen tot 500 euro te fiatteren, persoon B (de manager van persoon A) mag facturen tot 1.000 euro fiatteren en persoon C krijgt facturen van meer dan 1.000 euro aangeboden. Dit systeem bevordert de snelheid, want zo gaan kleinere facturen sneller door het accorderingsproces heen. Houd wel rekening met de bedragen waarmee je typisch te maken hebt. Krijg je bijvoorbeeld vooral facturen van 10.000 euro of meer binnen, dan is het niet raadzaam om met stapjes van 500 euro te werken.
-
Overweeg fiattering in lijstvorm
Wil de directeur élke factuur apart bekijken — ook een waar een bedrag van enkele euro’s op staat? Vaak is het handig om facturen in lijstvorm aan te bieden, zodat kleine facturen in één oogopslag te zien zijn. Sommige workflow-oplossingen bieden deze optie. Facturen waar lage bedragen op staan, kunnen zo snel geaccordeerd worden.
-
Stel vervangers in
Wat gebeurt er als een goedkeurder op vakantie gaat of ziek is? Bedenk van tevoren wie vervangers mogen instellen. Is dat alleen de goedkeurder zelf of ook iemand van de financiële administratie? Vaak is de laatste optie handig, omdat een zieke collega waarschijnlijk niet kan inloggen in het systeem om een vervanger in te stellen.
-
Zorg dat élke factuur bij iemand terechtkomt
Soms voldoet een factuur aan geen enkele voorwaarde. Denk uit wat er in dat scenario met het document moet gebeuren, zodat het niet gaat rondzweven in het luchtledige totdat de leverancier belt om te vragen waar de betaling blijft (dit gebeurt vaker dan je denkt!). Elke factuur moet bij iemand binnen je organisatie terechtkomen!
-
Stel weldoordachte scenario’s op (en test ze!)
Wat is voor jou het belangrijkst: administratie, bedrag, grootboek, kostenplaats of een combinatie hiervan? Het is verstandig om dit te bepalen vóórdat je het procuratieschema inricht. Daarnaast is het essentieel om alle mogelijke scenario’s goed te testen voordat het procuratieschema live gaat. Want wanneer het eenmaal staat, kost het doorvoeren van aanpassingen veel meer tijd en inspanning. Er zitten dan immers al facturen in de flow!
-
Bepaal hoe je omgaat met verzamelfacturen
Verwerk je regelmatig verzamelfacturen? Houd er dan rekening mee dat het langer duurt om daarop akkoord te krijgen. Meerdere mensen moeten een blik werpen op de factuur, waardoor het proces soms ernstig vertraagt. Bedenk goed of je met dergelijke facturen wilt blijven werken. Misschien kun je bijvoorbeeld overstappen op één factuur per order- of projectnummer. Daarmee gaat het verwerkingstempo vaak omhoog.
-
Stel de juiste notificaties in
Hoe weten goedkeurders dat zij een handeling moeten verrichten in het procuratieschema? Krijgen ze bijvoorbeeld een mail of zien ze een pop-up? Bepaal welke notificaties je wilt instellen en in welke frequentie mensen deze moeten ontvangen. Zo weten mensen wanneer het tijd is om actie te ondernemen. En alleen dán heeft jouw goed opgezette procuratieschema resultaat!
-
Zorg voor duidelijke instructies
Wanneer je bezig bent met het inrichten van je procuratieschema, ben je daar misschien zo op gefocust dat je niet aan het uiteindelijke proces denkt. Maar het gaat erom dat dát goed verloopt. Zorg daarom dat medewerkers aan het begin duidelijke instructies krijgen omtrent de taken die zij gaan uitvoeren in het proces.
-
Overweeg automatische goedkeuring
Afhankelijk van je pakket kan je instellen dat bepaalde facturen automatisch goedgekeurd worden. Denk aan facturen voor schoonmaak, telefonie en leasekosten, maar ook gas, water en licht. Deze ontvang je vaak maandelijks en de bedragen zijn in principe hetzelfde. Wellicht wil je zulke facturen slechts één keer per jaar inzien en is het daarna alleen nodig om ernaar te kijken indien er afwijkingen zijn. In dat geval kun je automatische goedkeuring inbouwen in je procuratieschema.
Wil je nog meer weten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg onze LinkedIn pagina!
Onze voordelen
-
Meer dan 1.600 klanten
-
Werk efficiënter
-
Bespaar tijd & geld